Ніколи не купуйте хліб, пробуючи його свіжість руками, використовуйте для цього спеціальну ложку, а ще краще купуйте хліб у спеціальних поліетиленових упаковках і пакетах. Такий хліб у процесі транспортування та продажу залишиться чистим.
Вважається, що теплий свіжовипеченний хліб швидше шкідливий для організму, чим корисний, тому краще вживайте хліб вчорашньої випічки.
Різати хліб краще на дерев'яній або скляній дошці, використовуючи спеціальний, гострий ніж. Національні вироби - коржі, чуреки, лаваш і інші прийнято не різати ножем, а розламувати на частини.
Хліб подають на плетеній солом'яній тарілці або на таці, красивому блюді, накривши серветкою. Добре, якщо ви не просто «звалите у купу» скибочки хліба, а розмістите їх у певному порядку: ступінчастою гіркою, віялом, спірально.
Їдять хліб, відламуючи руками невеликі шматочки. Бутерброди з ковбасою або сиром кладуть на тарілку і їдять, відрізаючи ножем і притримуючи виделкою.
Зберігають хліб в поліетиленових пакетах або спеціальних хлібницях: металевих, пластмасових, дерев'яних.
Головне, не розміщувати їх під сонячним світлом і близько опалювальних приладів, інакше на внутрішній поверхні ємкості зберігання утворюються крапельки вологи і хліб швидше псується.
Хлібницю необхідно періодично промивати розчином оцту, а поліетиленові пакети замінювати новими або промивати теплою водою і добре просушувати.
Ніколи не викидайте черствий хліб.
Його дуже просто освіжити і знову зробити апетитним і смачним:
- Загорніть хліб в чисту вологу серветку на 5 хв, а потім поставте на 20 хв у ледь теплу духовку.
- Покладіть шматочки хліба на сито і розмістіть на кастрюлі, але так, щоб хліб не торкався води і накрийте кришкою. Через декілька хвилин хліб знову стане м'яким і пишним.
- Поставте черствий хліб чи пряник на 1 хвилину в мікрохвильову піч і ви отримаєте м'який, теплий і смачний продукт.
- Менш черствий, але сухий хліб можна освіжити наступним чином: кладуть у каструлю, накривають кришкою і ставлять у великий посуд з гарячою водою і витримують до охолодження води. Все це необхідно робити безпосередньо перед подачею на стіл, тому що «реанімований» хліб залишається м'яким тільки пару годин.